1. Home
  2. |
  3. Interviewen als nuttige besteding van je oude dag

Interviewen als nuttige besteding van je oude dag

Misschien heb je voldoende te doen zo op je oude dag. Je kunt nu genieten van de vele vrije tijd die je tijdens je werkzame leven niet had. Wellicht heb je een hobby die je hebt opgepakt. Maar toch mis je wat. Je hebt het gevoel dat je nog niet klaar bent. Omdat je een extra zakcentje wel kunt gebruiken.  Of je mist een uitdaging waar je je tanden in kunt zetten. Je wil nog wat betekenen voor de maatschappij of je mist het contact met andere mensen. Een bijbaan als interviewer kan dan uitkomst bieden.

Nederland is een kennisland. We weten al heel erg veel van alles en nog wat. Maar kennis en informatie komt uiteraard niet zo maar uit de lucht vallen. Daarom zijn er onderzoeksbureaus die de meningen peilen van burgers en consumenten. Deze bureaus hebben gespecialiseerde onderzoekers in dienst die vragenlijsten maken, groepsdiscussies uitvoeren en alle inzichten analyseren. Vaak is het nodig om een specialist te zijn. Maar er blijft ook veel onderzoekswerk liggen dat bijvoorbeeld door ouderen uitgevoerd kan worden. Belangrijke voorwaarde is wel dat je geïnteresseerd bent in andere mensen en goed kunt luisteren.

Het werk bestaat uit het afnemen van interviews met behulp van een vragenlijst. Er zijn verschillende manieren om zo’n interview te doen. Je kunt bij mensen op bezoek gaan. Dan zitten ze op hun eigen vertrouwde plek. Een andere manier is om de interviews telefonisch te doen. Die kun je gewoon thuis afnemen. Een laatste mogelijkheid is het uitvoeren van interviews op een locatie. Bijvoorbeeld bij een winkel of met reizigers op Schiphol, op treinstations en in de trein. Kortom, je kunt kiezen wat het best bij je past.

Benieuwd of het werk als interviewer bij jou past?