1. Home
  2. |
  3. Gesprekken voeren over maatschappelijke onderwerpen

Gesprekken voeren over maatschappelijke onderwerpen

Er wordt in Nederland veel onderzoek uitgevoerd over van alles en nog wat. Het ene onderwerp vind je wellicht interessanter dan het andere. De onderzoeksbureaus hebben het in ieder geval razend druk. Hulp is daarom gewenst. Als oudere kun je daar een rol in spelen door interviews uit te voeren met medeburgers. Maar waar gaan deze onderzoeken eigenlijk over?

De interviews gaan over tal van onderwerpen. De meeste met een maatschappelijk doel. Bijvoorbeeld over de zorg, gezondheid en welzijn. Dit zijn onderwerpen die vaak in het nieuws zijn en die ons allemaal aangaan. Zeker in een samenleving waar steeds meer ouderen zijn. Hoe belangrijk is het dan om de mening erover op te halen bij de burger.

Een ander onderwerp kan zijn hoe Nederlanders omgaan met informatie, op het werk maar ook in het alledaagse leven. Hoe wordt kennis opgebouwd en gebruikt? Waar loop je tegen aan bij je zoektocht naar informatie? Welke opleidingen heeft men gevolgd en waarom? Dit zijn wat moeilijkere onderwerpen. Dan is het handig om de interviews bij mensen thuis te doen zodat je meer de tijd hebt.

Als je het leuk vindt om op locatie mensen te interviewen dan gaat het al snel over de waardering van die bepaalde plek. Bijvoorbeeld over de parkeergelegenheid en horeca op het vliegveld of over de bagage-afhandeling. Of hoe je het reizen met de trein waardeert en wat er verbeterd kan worden.

Meer weten over het werk als interviewer?