F2F® blijft doorslaggevend

Als we jouw consument nu vragen wat hij of zij vier dagen geleden heeft gegeten, dan is dat wel even nadenken. Bovendien is de kans groot dat hij of zij dit niet meer correct weet. En er achteraf een onvolledig en inmiddels gekleurd oordeel over zou geven. Daarom vragen wij bij voorkeur exact op het belevingsmoment naar de mening van jouw consument, potentiële klant of passant. Wil je weten hoe wij ook nu onze unieke F2F® methode uitvoeren? Neem dan snel contact met ons op.

Mobiel Centre staat voor de kracht van F2F®. Vanuit onze eigen testlocaties, landelijk gespreid maar ook in winkelcentra, openbare ruimtes, wachtkamers en service points. Zeker nu is de daadwerkelijke beleving en directe meting doorslaggevend. Stel je de vraag te laat, dan is de mening afgevlakt door de tijd en ook nog eens beïnvloed door allerlei factoren.

Wij zijn er voor je. Iedere vorm van marktonderzoek-op-maat is bij ons mogelijk. Wij genereren meer informatie voor je én dat ook nog eens tegen lagere kosten.